Vlada u Kragujevcu bez odgovora

I dalje nema odgovora na pitanje da li će se investirati u domaću auto-industriju. Uskoro odluka o blokadi autoputa Beograd−Niš
Članovi Vlade Srbije, na sednci održanoj u Kragujevcu, razgovarali su sa predstavnicima lokalne samouprave i sindikata. Ocenjeno je da je puno učinjeno na rešavanju problema u Kragujevcu i da je potrebno zajednički raditi i na rešavanju preostalih pitanja. Ministar privrede Srbije Predrag Bubalo rekao je da je u grad Kragujevac u poslednjih šest godina investiran 741 milion evra, kroz različite vrste subvencija i donacije Fonda za razvoj. 

Kada je reč konkretno o „Zastavi“, kroz subvencije je „Zastavin“ kompleks podržan sa 28,6 milijardi dinara. Najviše novca je, prema njegovim rečima, otišlo u proizvodnju prevoznih sredstava, 8,8 milijardi dinara, za metalski kompleks, pre svega za mašinsku industriju − odvojene su 4,2 milijarde dinara, dok je u samu metalurgiju uneto 4,1 milijardi dinara. Kada je reč o zahtevima sindikata, Bubalo je ponovio da će Vlada produžiti postojanje Društva „Zastava zapošljavanje i obrazovanje“ na godinu dana, ali je ocenio da je nemoguće prihvatiti njihov zahtev da se otpremnina poveća sa 100 evra na 300 evra, jer budžet nije u stanju da to finansira. Bubalo je naveo da bi dodatna sredstva mogle obezbediti same „Zastavine“ fabrike kroz prodaju imovine koja neće biti u funkciji.

Predsednik Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike „Zastava automobili“ Zoran Mihajlović izjavio je da je sindikat nezadovoljan odlukama Vlade, ocenivši da nijedan zahtev radnika na kojima su insistirali nije rešen. On je rekao da Vlada nije donela najbitniju odluku koju su radnici tražili, a to su investiciona ulaganja u domaću auto−industriju i dalje subvencionisanje preduzeća iz metalskog kompleksa Kragujevca. „Vlada je u Kragujevac došla potpuno nespremna“, rekao je Mihajlović i dodao da su sindikati „Zastave“ i Sindikat metalaca Kragujevca tražili od Vlade, među ostalim, dobar socijalni program. To podrazumeva otpremnine od 300 evra po godini staža, zatim dokup staža za radnike kojima je ostalo pet godina do penzionisanja i otpremnine i za njih. Mihajlović je naglasio da će radnici kragujevačkih preduzeća, zajedno sa Sindikatom metalaca Kragujevca i Sindikatom metalaca Srbije, nezadovoljni odlukama Vlade, uskoro doneti odluku o blokadi autoputa Beograd−Niš. Gradonačelnik Kragujevca Verolju1b Stevanović izjavio je da je veoma zadovoljan odlukama Vlade Srbije a koje se tiču zahteva sindikata kragujevačkih radnika. „Vi znate zahteve sindikata i oni će se u narednom periodu rešavati jedan po jedan“, rekao je gradonačelnik na konferenciji za novinare po završetku sednice Vlade. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.