Kina uskoro najveći uvoznik na svetu

PEKING, 19. marta 2013. (Beta) - Kineski ministar privrede Čen Deming rekao je da će Kina, sada drugi po veličini uvoznik na svetu, zauzeti prvo mesto u uvozu za nekoliko godina, prenosi agencija Sinhua.

Ne samo da Kina snabdeva svet proizvodima visokog kvaliteta po niskim cenama već takodje kupuje visoko kvalitetne proizvode globalnih marki, rekao je Čen na Kineskom razvojnom forumu 2012. u nedelju.

Stopa rasta kineske maloprodaje je izmedju 16 i 18 odsto poslednjih nekoliko godina, što je više nego rast njenog bruto domaćeg proizvoda što je naznaka o velikom kupovnom potencijalu zemlje, rekao je ministar.

Čen je rekao da mnogi zapadni političari krive Kinu za neravnotežu u svetskoj trgovini ali retko pominju da je Kina, sa stanovništvom koje predsteavlja 19 odsto ukupnog svetskog stanovništva, takodje drugi po veličini uvoznik na svetu.

Mere za popravljanje učinka trgovine nekih razvijenih zemalja su nepoželjne, zato što nisu fer prema drugim privredama niti pravedne prema domaćim gradjanima ili firmama, rekao je Čen.

Pogledajte još