Ukidanje PDV na opremu za bebe nekorisno

BEOGRAD, 19. marta 2012. (Beta) - Ekonomistkinja Milica Bisić ocenila je da će ukidanje porez na hranu i opremu za bebe smanjiti budžetske prihode i da nikome neće doneti korist.

Ta mera će koristiti samo "snalažljivim prodavcima bebi opreme, a budžet će svakako imati manje prihoda, a time i manje sredstava za dečje dodatke, naprimer", rekla je Bisić agenciji Beta.

Bisić je bila zamenik ministra finansija i šef Poreske uprave u Vladi Zorana Djindjića.

Ona je zahtev za ukidanje poreza na dodatu vrednost (PDV) na bebi hranu i opremu ocenila "ili kao dobronameran, ali naivan predlog, ili kao zgodan propagandni slogan koji lako može da stekne simpatije".

Ukazala je da jedno od osnovnih pravila dobre politike javnih finansija nalaže da se socijalna politika vodi na strani rashoda, a ne prihoda budžeta.

I ekonomista Milojko Arsić ocenio je da ukidanje poreza na opremu i hranu za bebe nije dobra ideja i da će izgubljeni prihodi države biti veći od dodatnog novca koje će dobiti siromašni i srednji sloj.

"Generalno nije dobro da se, u zemlji koja ima strukturni fiskalni deficit oko pet odsto bruto domaćeg proizovoda (BDP), dodatno smanjuje neki porez", rekao je Arsić na predstavljanju novog broja Kvartalnog monitora koji izdaje Fond za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Pogledajte još