Nastavljen pad privredne aktivnosti

BEOGRAD, 19. marta 2012. (Beta) - U Srbiji se ove godine nastavio pad privredne aktivnosti i stanje u privredi je zabrinjavajuće, ocenio je u ponedeljak Upravni odbor Privredne komore Srbije (PKS).

Predsednik PKS Miloš Bugarin kazao je na sednici da se nastavio rast nelikvidnosti preduzeća, stopa nezaposlenosti je oko 24 odsto, a procena rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2012. smanjena je sa 1,5 na 0,5 odsto.

"Ove godine na naplatu dospeva 4,4 milijarde evra duga, od čega je milijardu evra javni dug. To ne bi bio problem, da imamo veći ekonomski rast, ali sa privredom na ivici recesije, biće teško finasirati te obaveze", kazao je on.

Bugarin je istakao i da su u Srbiji izostale poreske i strukturne reforme koje bi olakšale poslovanje, a nije donet ni zakon o ograničavanju roka plaćanja u čijoj pripremi je učestvovala i PKS.

Tim zakonom trebalo je da se ograniči rok plaćanja na 60 dana, a sada je prosečan rok za naplatu robe u Srbiji oko 130 dana.

Bugarin je istakao i da su preporuke PKS za olakšavanje poslovanja u Srbiji samo delimično usvojene i da sada stranke u predizbrnoj kampanji predstavljaju te ideje kao svoje, koa što su reforma poreskog sistema i plaćanje PDV posle naplate robe.

Pogledajte još