Između bolesti i genijalnosti

Naučnici američke kosmičke agencije NASA istražuju i testiraju pacijenta obolelog od autizma, oboljenja koje je inspirisalo Dastina Hofmana za lik autističnog brata Toma Kruza u "Kišnom čoveku" iz 1988.

Oni se nadaju da će tehnologija korišćena da istraži efekte kosmičkih putovanja na mozak kosmonauta pomoći da se objasne neobične mentalne sposobnosti obolelih.

Pacijent se podvrgava seriji testova uključujući, kompjuterizovanu tomografiju i snimanje magnetnom rezonancom (MRI) čiji će rezultati, kombinovani, formirati trodimenzionalni izgled strukture njegovog mozga.

Naučnici, zapravo, žele da uporede MRI snimke mozga pacijenta koje je 1988. godine načinio neuropsihijatar sa Univerziteta Juta, da bi ustanovili da li su se otada na mozgu dogodile neke promene.

Ne samo da su jedinstveni mozak pacijenta i njegove izuzetne sposobnosti već se čini da je protokom vremena i kako stari postajao pametniji u nekim oblastima - kažu neurolozi.

Naučnici su 56-godišnjeg pacijenta nazvali "mega pacijent" zato što je pravi genije u najmanje 15 različitih oblasti, od istorije, književnosti i geografije do matematike, sporta, muzike i datuma.

Međutim, pacijent je potpuno nesposoban kad je reč o "običnim stvarima" pa tako često nije u stanju da se sam obuče ili da se seti gde se nalazi fijoka sa priborom za jelo.

Cilj istraživanja je da se pronađe i izmeri šta se događa u mozgu pacijenta kad se izražava o stvarima i događajima ali i kad samo razmišlja o njima - naglasili su naučnici. 

SOLT LEJK SITI, 21. septembar 2008. (FoNet)

Pogledajte još