Godišnjica sporazuma u Evijanu bez proslave

ALŽIR, 19. marta 2012. (Beta) - Pedeseta godišnjica sporazuma iz Evijana i primirja koje je prethodilo nezavisnosti Alžira nakon 132 godine francuske kolonijalne uprave, u ponedeljak se zvanično ne proslavlja u dvema zemljama, ali se o tome naširoko priča.

Alžirski predsednik Abdelaziz Buteflika zadovoljio se slanjem poruke sunarodnicima u kojoj je akcenat stavio na parlamentarne izbore, zakazane za 10. maj.

"Nadam se da će na narednim izborima biti masovno učešće dece zemlje s istim entuzijazmom koji je narod podstakao da 1962. godine izrazi svoju volju na referendumu o samoopredeljenju", naveo je Buteflika.

Na referendumu 1. jula 1962. godine 99,72 odsto Alžiraca glasalo je za nezavisnost.

"Mi sada treba da... idemo dalje u reformama", istakao je alžirski predsednik, nijednom rečju ne pominjući Francusku ili Francuze.

Lider mudžahedina Said Abadu zatražio je u subotu usvajanje zakona o kažnjavanju francuskog kolonijalizma, ali je ministar za bivše borce Mohamed Šerif Abes ocenio da bi to "podelilo (zemlju) po mnogo dubljim i važnijim pitanjima".

Godišnjica će biti obeležena na Groblju mučenika, a predvidjen je i "Karavan sećanja" koji organizuje organizacija mudžahedina.

Pogledajte još