Crni medvedi zaceljuju rane u hibernaciji

LONDON, 19. marta 2012. (Beta) - Američki naučnici su otkrili da tamošnji crni medvedi imaju izvanrednu sposobnost: za vreme zimskog sna - hibernacije, njihov organizam usporava rad, a rane bolje zaceljuju - bez infekcije i ožiljaka, objavio je u ponedeljak britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Naučnici se nadaju da će im istraživanje te sposobnosti medveda pomoći za lečenje ljudi, pre svega starih i pothranjenih i osoba sa dijabetesom kojima rane sporo zarastaju.

Istraživanje je 25 godina vodjeno u okviru projekta univerziteta u Minesoti i Vajomingu i Odeljenja za prirodne resurse Minesote, u kojem je grupa naučnika pratila 1.000 crnih medveda.

"Svake godine našli bismo po nekoliko medveda sa povredama od metaka ili strela koje su im naneli lovci, ugriza drugih medveda ili grabljivica", piše u članku u časopisu za zoologiju (Integrative Zoology).

"Povrede su nastale izvesno vreme pre hibernacije i često su bile inficirane ili upaljene... ali, kada bismo nekoliko meseci kasnije posetili jazbine, povrede bi najvećim delom bile nestale bez obzira da li smo ih čistili ili tretirali antibioticima", navodi se u članku.

Pogledajte još