Proleće je počelo, u nedelju se pomera vreme na satu

Na dan početka proleća, sunce u Beogradu izašlo je u pet časova i 41 minut, a zaći će u 17 časova i 51 minut, što znači da će obdanica trajati 12 časova i 10 minuta, a noć 11 časova i 50 minuta.

"Na dan prolećne ravnodnevnice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer zemlja poseduje atmosferu koja prividno uzdiže sunce iznad horizonta", objasnili su u Astronomskom društvu "Ruđer Bošković".

Foto galerija: Proleće na beogradskim ulicama

U isto vreme za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počeće jesen.

Proleće je jedno od godišnjih doba koje po konvenciji na severnoj Zemljinoj polulopti traje tokom dela marta, celog aprila, maja i dela juna.

Za prvi dan proleća u Srbiji meteorolozi su najavili sunčano i toplo vreme sa maksimalnom temperaturom koja će se kretati iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine i dostizati oko 20 stepeni.

Na južnoj Zemljinoj polulopti proleće traje tokom dela septembra, celog oktobra, novembra i dela decembra.


U NEDELJU POČINJE LETNJE RAČUNANJE VREMENA

U nedelju 25. marta u 02:00 sata ujutro, pomeranjem kazaljki na časovnicima za jedan sat unapred, počeće letnje računanje vremena.

Na osnovu Zakona o računanju vremena, letnje računanje vremena u ovoj godini počinje poslednje nedelje marta tako što se vreme u 02:00 ujutro pomera za jedan sat unapred i računa kao 03:00 sata.

Pogledajte još