Fond istražuje zloupotrebe

BEOGRAD, 20. marta 2012. (Beta) - Fond "Biljana Kovačević-Vučo" sprovešće istraživanje o izveštavanju u izbornoj kampanji i ponašanju kandidata radi ukazivanja na nepoštovanje demokratskih vrednosti, izlive mržnje, diskvalifikacije protivnika i zloupotrebe institucija, najavio je u utorak predstavnik Fonda Dušan Bogdanović.

Na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, kao primer zloupotrebe institucija u izborne svrhe, Bogdanović je naveo posetu predsednika Srbije i Demokratske stranke Borisa Tadića fabrici čarapa u Leskovcu.

"Predsednik države, koji je slučajno i predsednik DS-a, posetio je fabriku čarapa koju su Nemci napravili od naših para i to je jasno korišćenje predsedničke funkcije u predizborne svrhe", rekao je Bogdanović.

On je kao zloupotrebu naveo i primer iz Smederevske Palanke, gde je lokalni odbor Socijalističke partije Srbije organizovao dopunsku nastavu iz matematike i maternjeg jezika za maturante da bi im olakšao polaganje završnog ispita.

"Zamenica ombdusmana Tamara Lukšić-Orlandić odmah je rekla da je to zloupotreba, ali je zanimljivo da je ministar prosvete Žarko Obradović istovremeno i potpredsednik SPS-a", rekao je Bogdanović.

Fond "Biljana Kovačcević-Vučo" će u okviru projekta Kampejn voč dvonedeljno na srpskom i engleskom jeziku izdavati bilten.

Pogledajte još