Madona – ostvarenje američkog sna ili...

Na ime/pojam Madonna “reaguje“ skoro 120 miliona stranica na Guglu! A većina se odnosi upravo na pop divu koja će uskoro prvi put posetiti naše prostore

Od kada je napunila 50 godina – zaokruživši punih 26 godina vladanja scenom, koja je u njenom slučaju davno prevazišla muzičku – život , isprepletan karijerom (ili je obratno?!) Madonu sve više vodi na nekoliko strana.

Iako je u toku turneja Sticky & Sweet na kojoj promoviše novi album “Hard Candy“, današnja Madona nije “samo“ muzička zvezda – kraljica popa, kako je mnogi nazivaju.

Madona Luiza Veronika Čikone je svojevrstan šuobiz fenomen! Ona je i tekstopisac, producentkinja, glumica, rediteljka, spisateljica, modna dizajnerka… Ali je i: majstor kontroverze, vešta poslovna žena, manipulatorka medijima, religiozna dama, požrtvovana majka i supruga, promoter zdravog života… Da nije tako, Madonine “brojke” – od onih koje se tiču prodatih albuma do telesnih proporcija – bile bi sasvim drugačije.

Prvi stepenik: Madona!

Kada nekom uspeh proguta osnovno zanimanje i pretvori ga u “celebrity”, zaborav preti da sakrije prvobitni razlog uspona do zvezda. Kako su godine svetske popularnosti prolazile, Madoni se upravo to dešavalo: interesovanje javnosti za njen život postalo je intenzivnije od analize njene muzike.

Turbulentan ljubavni život, postavljanje modnih trendova, katolicizam i kabala, jasni politički stavovi, neskrivena seksualnost, usvajanje deteta iz Malavija zaraženog HIV-virusom, borba za opstanak braka… Sve to, zajedno sa višedecenijskim održavanjem popularnosti, može s uspehom da iznese samo snažna, inteligentna, sposobna, disciplinovana i proračunata osoba.
Madona je od kreiranja i održavanja imidža napravila umetnost, filozofiju i, pre svega, odličan biznis. A sve je počelo 1982. godine, prvim singlom “Everybody”, koji je odlučnu devojku iz Mičigena pretvorio u zvezdu klupske scene Njujorka. Međutim, vrhovi top lista još uvek su bili daleko…

Čak i dok je tek ulazila u tajne šou biznisa, Madona je znala da što pre mora da od sebe kreira brend, te je prvi album iz 1983. nazvala upravo “Madonna”. Inače, Madona jeste njeno pravo ime. Dobila ga je po majci koja je izgubila bitku protiv raka još kada je popularna pevačica imala pet godina.

Sa prvog albuma upamćen je hit “Lucky Star” i njen upečatljivi imidž čupave “pank-plavuše” s crvenim karminom i crnim čipkasitim rukavicama. Već tada je bilo jasno da Madona ume da drastičnim promenama imidža i koketiranjem s kamerom sakrije eventualnu ograničenost glasovnih mogućnosti. A tek kada je interesovanje medija poraslo – stepenicama uspeha prestao je da se nazire kraj.

Nakon uspeha albuma “Like a Virgin” i atraktivnog nastupa na prvoj dodeli MTV-jevih muzičkih nagrada, Madona je mogla biti sigurna da je predgrađe Detroita zauvek iza nje.


Lansirana u zvezde

Od samog početka, Madona je znala tačno šta želi, s kim i kojim mehanizmima je to najefektnije postići. Njen uspeh je dobrim delom ekvivalentan izboru pravih saradnika, kako iz muzičkog, tako iz sveta koreografije, mode…

Sve je počelo s njenim profesorom plesa Kristoferom Flinom, nastavilo se sa Džonom “Dželibinom” Benitezom, Najlom Robertsom i Stivenom Brajom, do trećeg studijskog albuma “True Blue” na kome je sarađivala sa producentom Patrikom Leonardom.

Ovaj album, sa hitovima poput “Papa Don’t Preach” i “La Isla Bonita”, posvećen je “najkul momku u univerzumu” – njenom tadašnjem suprugu glumcu Šonu Penu.

Madona je već tada počela ozbiljno da se interesuje i za ostale aspekte šoubiza, pa je 1987. godine učestvovala u filmu “Ko je ta devojka” (“Who’s That Girl?”).

Inače, brak Madone i Šona Pena zapamćen je kao veoma nestabilan, pre svega zbog glumčevog nasilnog odnosa prema novinarima i paparacima. Razveli su se nakon četiri godine braka, 1989. godine.

Usledio je i prelomni album u njenoj karijeri – “Like a Prayer”, nakon koga je svaka tačka planete znala za Madonu. Tada kreću i “okršaji” sa Vatikanom i njen čuveni marketinški mehanizam: privlačenje pažnje javnosti šokantnim ponašanjem, odevanjem i izjavama. Na primer, spot za pesmu “Like a Prayer” – deceniju kasnije proglašen na MTV-ju “najrevolucionarnijim spotom svih vremena” – paljenjem krstova izazvao je revolt katoličke crkve, iako je imao jasnu anti-rasističku poruku.

Put do ustoličavanja na tronu pop muzike nastavio se albumima “Erotica”, “Bedtime Stories”, “Ray of Light”, “Music”, “American Life”, “Confessions on a Dance Floor” do aktuelnog “Hard Candy”. Svaki od ovih albuma nije iza sebe ostavio samo niz nezaboravnih hitova i uspešne saradnje sa najaktuelnijim producentima tog vremena, već i brojne kontroverze koje je svetska javnost zapamtila možda i bolje od truda koji je Madona uložila da postane to što jeste.


Video-Madona

Madona je poznata po mnogo čemu, ali fanovima sedme umetnosti najinteresantnija je po video-spotovima koje su potpisuju brojni poznati fotografi i reditelji.


Čuveni spot “Express Yourself”, sa jasnom porukom dama da se oslobode svih stega, režirao je Dejvid Finčer (“Sedam”, “Borilački klub”) inspirisan filmom “Metropolis” Frica Langa. Isti talentovani autor potpisuje njene čuvene spotove "Vogue", "Oh Father" i "Bad Girl".

Zatim, Madona je na veoma “vrućem” spotu “Justify My Love” sarađivala sa francuskim modnim fotografom i rediteljem Žan-Baptistom Mondinom. On joj je jedan od stalnih saradnika iza koga je još nekoliko njenih spotova i niz promo-fotografija.

Njene spotove potpisali su i Fabijen Baron (“Erotica”, “Human Nature”), Mark Romanek (“Rain”, “Bedtime Story”), Bobi Vuds (“Deeper and Deeper”), Meri Lambert (“Borderline”, “Like a Virgine”, “Material Girl”, “Like a Prayer” itd.)…

Nezaboravnu estetiku poseduje klip “Frozen” koji potpisuje Kris Kaningem, kao i rad pomenutog Romaneka “Bedtime Story” koji je deo stalne video postavke Njujorškog muzeja moderne umetnosti.

Jedan od čestih saradnika je i Šveđanin Jonas Akerlund, koji je režirao spotove za numere “Ray of Life”, “Music”, “American Life” i “Jump”.

Interesantno je da je glumac Goran Višnjić holivudsku karijeru započeo u Madoninom spotu “The Power of Good-Bye”, koji je režirao poznati modni fotograf i reditelj muzičkih spotova Metju Rolston. Pored Višnjića i mnogi drugi poznati glumci su učestvovali u Madoninim spotovima: Rupert Everet, Kit Karadin, Ali Dži, Majkl Majers...

Spot za pesmu “What It Feels Like For a Girl” režirao je njen sadašnji suprug Gaj Riči.

Čak je i Lik Beson radio sa Madonom i to na spotu za pesmu “Love Profusion”.

Šoubiz diva

Mada je poznata po sjajnim video-spotovima, Madona ipak nije posebno dobro prihvaćena kao glumica. Uprkos lošim kritikama, ona nikada nije odustajala. Nažalost – složili bi se mnogi.

Neke od njenih poznatih uloga su u filmovima “Očajnički tražeći Suzan” (“Desperately Seeking Susan”), “Dik Trejsi” (“Dick Tracy”), “Telo dokaza” (“Body of Evidence”), “Evita”, “Neka druga ljubav” (The Next Best Thing”), “Nasukani” (“Swept Away”), koji potpisuje njen suprug Gaj Riči…

Međutim, slika o Madoni u filmskim vodama do određene mere se promenila nakon ovogodišnjeg pristojnog rediteljskog debija “Prljavština i mudrost” (“Filth and Wisdom”), za koji mnogi zlonamerno kažu da je “zapravo delo Gaja Ričija”.

Takođe, producirala je i napisala scenario dokumentarnog filma “I Am Because We Are” Nejtana Rismana, koji se bavi milionima dece zaražene HIV-virusom u Malaviju.

Pored filmova, Madona se zainteresovala i za pisanje knjiga – od “Seksa“ do dečije knjige “Engleske ruže“.

Moda je, naravno, neizostavni deo Madoninog života. O njenoj saradnji sa Gotjeom se već sve zna, kao i o kostimima za turneje koje potpisuju brojni čuveni modni dizajneri. Ali, Madona se i sama okušala u dizajnerskim vodama potpisavši kolekciju odeće popularne kuće “H&M“.

Ali, njen “šoubiz diva“-status nije stečen samo poslom, već i brojnim pričama iz tabloida, triviama, humanitarni radom... Najviše se pričalo o njenom izučavanju kabale (otuda promena imena u Ester), izuzetnoj posvećenosti zdravoj ishrani i vežbanju (što je više nego vidljivo na njenom snažnom telu), usvajanju dečaka iz Malavija, usponima i padovima u braku sa rediteljem Gajom Ričijem koji njegovi fanovi smatraju “štetnim po njegovu karijeru“, poljupcu sa Britni Spirs koji su mnogi protumačili kao “predavanje baklje“...

Kolege i prijatelji hvale njen profesionalizam, dobru dušu i ljubav prema troje dece (Lurd, Roko i Dejvid Banda). Drugi, koji je ipak u najvećem broju lično ne poznaju, doživljavaju je kao hladnu, previše proračunatu osobu, sposobnu manipulatorku... Mada, jedan od “tih“ je i njen rođeni brat i nekadašnji stilista Kristofer Čikone, koji je tako opisuje u njenim neautorizovanim memoarima.

Ukratko, Madona je persona o kojoj se zna sve ili... zapravo, ne zna ništa?!

Katarina Milovanović

Pogledajte još