Pozitivni efekti privatizacije?

BEOGRAD, 20. marta 2012. (Beta) - Privatizacija preduzeća u Srbiji u društvenom vlasništvu imala je pozitivne efekte na ekonomiju zemlje, pre svega na produktivnost, iako je raskinut svaki treći kupoprodajni ugovor, izjavio je u utorak direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.

"Pozitivni efekti privatizacije su rast prihoda u predzećima u privatnom vlasništvu za 69 odsto i imovine za 47 odsto, dok je zaposlenost pala i u privatizovanim i u neprivatizovanim firmama jer su sva društvena preduzeća imala višak radnika", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare.

On je naveo da je u proteklih deset godina od prodatih oko 2.350 preduzeća uspešno je privatizovana 1.638, a privatizaciju čeka 537 firmi koje su neuspešno nudjena na prodaju ili su u restrukturiranju.

Prihodi budžeta od privatizacije društvenog kapitala bili su dve milijarde evra. Najveći prihodi bili su po osnovu prodaje duvanskih kompanija i cementara, a najviše predužeća prodato je u Vojvodini (493), a najmanje u regionu Beograda (278).

Preduzeća čija je privatizacija poništena umanjila su prihode za 55 odsto i u ukupnim prihodima privatizovanih preduzeća, prema rečima direktora Agencije, imaju udeo od tri odsto.

Komentarišući protest bivsih radnika Magnohroma iz Kraljeva, koji traže isplatu zaostalih zarada po osnovu pravosnažnih sudskih presuda, Cvetković je ukazao da u Srbiji 50.000 radnika ima nenaplaćena potraživanja od firmi u kojima su radili. "Država će morati da nadje rešenje za sve te radnike, najverovatnije prodajom državne imovine", ocenio je Cvetković.

Pogledajte još