Institucije Srbije umrežile biblioteke

BEOGRAD, 20. marta 2012. (Beta) - Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i predstavnici Narodne biblioteke Srbije i biblioteka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i Matice Srpske potpisali su u utorak sporazum o saradnji koji će omogućiti okupljanje tih ustanova u jedinstven sistem dostupan svim gradjanima.

"Sporazum će omogućiti da bibilotečka gradja tih ustanova bude dostupna, i to ne samo istraživačima, jer su oni i dosad mogli da nadju put, nego svim gradjanima kao i onima koji nameravaju da postanu istraživači", rekao je Marković na konferenciji za novinare.

Marković i predsednik SANU Nikola Hajdin potpisali su i Ugovor o učestvovanju Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva u finansiranju rada Biblioteke SANU.

Ministar je kazao da potpisana dokumenta omogućavaju da se fond Narodne biblioteke Srbije za otkup knjiga, delimično preusmeri i za biblioteku SANU, bez oduzimanja novca javnim bibliotekama u Srbiji, ili novog budžetskog izdatka.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić rekao je da će potpisana dokumenta omogućiti javnosti pristup biblioteci SANU i bibliotekama instituta te akademije, koja je najznačajnija bibliotečka gradja u Srbiji i regionu.

Upravnik biblioteke Matice Srpske i SANU Miro Vuksanović ocenio je da je formalizovan normalni radni sporazum, jer je potrebno da sve biblioteke od značaja za gradjane budu okupljene u jednom sistemu, kako se to radi u civilizovanim zemljama i kako je rešeno zakonom.

Pogledajte još