Preti veća nesigurnost u pravosudju

BEOGRAD, 20. marta 2012. (Beta) - Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca upozorili su u utorak na opasnost od povećanja nesigurnosti u pravosudju i pozvali na hitne izmene seta pravosudnih zakona koje bi to sprečile.

"Nesigurnost i inače već predugo traje u pravosudju i ostavlja dugoročne štetne posledice. Pozivamo Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca i Ministarstvo pravde da preduzmu mere radi usvajanja izmena pravosudnih zakona", naveli su u otvorenom pismu predsednici Društva sudija i Udruženja tužilaca Dragana Boljević i Goran Ilić.

Oni su naveli da bi mogla da se dodje u apsurdnu situaciju u kojoj bi prvi put izabrane sudije i zamenici tužilaca istovremeno bili u dva postupka, prvom, u kojem bi bio preispitivan njihov izbor, i drugom, u kojem bi bio ocenjivan njihov rad radi odlučivanja o izboru na stalnu funkciju.

Dragana Boljević i Ilić istakli su da bi to moglo da se dogodi ako i dalje budu važile izmene zakona o sudijama i javnom tužilaštvu usvojene decembra 2010. godine.

Objasnili su da bi izmenama pravosudnih zakona preispitivanje odluka Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca za prvi izbor bilo izbačeno, a preispitivanje reizabranih sudija i zamenika javnih tužilaca bilo ograničeno na kratak rok i na uzak krug nosilaca pravosudne funkcije, i to samo onih protiv kojih je do 16. decembra 2009. godine podnet predlog za razrešenje.

Pogledajte još