Obrazovanje nema veze sa zapošljavanjem?

BEOGRAD, 21. marta 2012. (Beta) - Tek nešto malo manje od četvrtine ispitanika u Srbiji smatra da univerzitetsko obrazovanje utiče na povećanje šansi za pronalaženje posla.

To je objavljeno na sajtu za zapošljavanje "Si-vi", na osnovu rezultata o istraživanja o percepciji obrazovnog sistema u Srbiji.

Na sajtu www.CeeVee.com navodi se da takvo mišljenje ima 24 odsto ispitanika. Njih 27 odsto izjavilo je da obrazovne institucije nemaju uticaj na uspeh pri zapošljavanju više od radnog iskustva.

Od 46 odsto ispitanika koji imaju poverenje u obrazovanje u Srbiji, 48 odsto u velikoj meri veruje u državno obrazovanje, a 10 odsto u privatne institucije.

Na pitanje na koji način bi se obrazovni sistem mogao unaprediti, ispitanici su kao osnovno rešenje - 59 odsto, naveli da bi trebalo uvesti više prakse i dinamike u podučavanje, a 58 odsto da bi predavači trebalo da budu pripremljeniji, obrazovaniji i uključeniji u proces obučavanja.

Istraživanje je sprovedeno u više država na sajtu www.CeeVee.com na stranici za kandidate, u februaru i martu 2012. godine, na uzorku od 944 ispitanika.

Pogledajte još