Ukinut muzički dinar zanatskim radnjama

BEOGRAD, 21. marta 2012. (Beta) - Organizacije proizvodjača fonograma Srbije (OFPS) i PI (Prava interpretatora) su u sredu saopštile da su ukinule takozvani muzički dinar za zanatske radnje.

"Uprkos činjenici da Skupština Srbije nije izglasala promenu Zakona o autorskim i srodnim pravima (odnosno stari zakon je i dalje na snazi) dve kolektivne organizacije su odlučile da za 2012. godinu oslobode plaćanja takozvanog muzičkog dinara zanatlije (frizerske i kozmetičke salone, pekare, obućare, kioske za brzu hranu koji nemaju prostor za smeštaj gostiju)", navodi se u saopštenju OFPS-a.

Dve organizacije su predložile prilagodjavanje iznosa muzičkog dinara u zavisnosti od geografskog položaja - veličine grada odnosno opštine sedišta objekta za ostale korisnike, i predlog o tome dostavile Komisiji za autorska i srodna prava koju je imenovala Vlada Srbije.

Pod ostalim korisnicima se podrazumevaju: kafići, restorani, pekare i poslastičarnice koje imaju prostor za smeštaj gostiju i u kojima se služe pića, diskoteke, barovi, noćni klubovi, restorani na vodi, tržni i trgovinski centri, šoping molovi, mega i mini marketi, prodavnice, supermarketi, benzinske stanice, hoteli, moteli, sajmovi, zabavni parkovi, saloni zabave, video igraonice, kockarnice, kladionice, bazeni, organizatori mitinga, sportskih i zabavnih manifestacija, utakmica, organizatori koncerata, sabora i muzičkih festivala, prodavnice muzičkih i drugih uredjaja i sl.

Pogledajte još