Elektronski izveštaji o zaduženosti

BEOGRAD, 21. marta 2012. (Beta) - Izveštaje Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije od srede, gradjani će moći da dobiju elektronski, bez odlaska u banke.

Za tu uslugu potrebna je lična karta sa kvalifikovanim sertifikatom, odnosno deponovani elektronski potpis, a biće besplatna do kraja juna ove godine. Posle tog datuma gradjani će izveštaje Kreditnog biroa jednom godišnje moći da dobiju besplatno.

"Gradjani koji nemaju ličnu kartu sa kvalifikovanim sertifikatom moći će da koriste novu uslugu ako u bankama ili kreditnom birou potpišu zahtev za registraciju", rekao je na konferenciji za novinare generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Do sada je, prema rečima pomoćnika ministra policije Slobodana Nedeljkovića, manje od 2.000 gradjana uzelo ličnu kartu sa čipom na kojem je elektronski potpis.

Kako je objasnio, 80 odsto novih ličnih karata je sa čipom, ali gradjani nisu pokazivali interes da iskoriste pogodnost da na jednostavan način deponuju elektonski potpis.

Do kraja godine će, najavio je Nedeljković, sve policijske stanice biti osposobljene da zajedno sa ličnom kartom izdaju i elektronski potpis. Postoji mogućnost, kako je dodao, da se izmene propisi o izdavanju ličnih karata, kako bi bilo obavezno izdavanje tog dokumenta sa čipom.

Pogledajte još