Klinton: Hrvatska je lider u regionu

ZAGREB, 21. marta 2012. (Beta) - Hrvatska je lider u jugoistočnoj Evropi i punopravna članica transatlantske zajednice s kojom će SAD zajednički raditi na rešavanju globalnih problema, izjavila je u sredu u Vašingtonu američka državna sekretarka Hilari Klinton.

"Pozdravljamo napredak Hrvatske na putu prema EU i vodeću ulogu koju ima u regionu", rekla je Klintonova uoči susreta s hrvatskom ministarkom spoljnih i evropskih poslova Vesnom Pusić, prenosi Hina.

U zajedničkom obraćanju novinarima u Stejt departmentu, Vesna Pusić je zahvalila SAD na stalnoj pomoći Hrvatskoj u izgradnji funkcionalne države i društva, rešavanju problema i podršci na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Ona je rekla da Hrvatska može da doprinese stabilizaciji regiona što je, kako je rekla, zajednički hrvatski i američki interes.

Kako prenosi Hina, teme susreta bile su stanje u regionu, angažman Hrvatske u NATO-u i ukidanju američkih viza za gradjane Hrvatske.

Hrvatski mediji navode da je Vesna Pusić, koja je boravila u dvodnevnoj radnoj poseti SAD, prvi član nove hrvatske vlade koja je pozvana u Vašington i to nepuna tri meseca posle njenog izbora, što se tumači kao potvrda važnosti koju američka administracija pridaje odnosima sa Zagrebom.

Pogledajte još