Norvežanin pobedio na evropskom takmičenju kuvara

BRISEL, 21. marta 2012. (Beta-AFP) - Norveški kuvar Erjan Johansen (26) pobedio je u sredu na evropskom kulinarskom takmičenju u Briselu i osvojio Zlatnog Bokisa Evrope 2012. godine.

Tamičenju je trajalo dva dana a u njemu je učestvovalo dvadeset kuvara iz cele Evrope.

Nordijske zemlje su osvojile i drugu i treću nagradu, švedski kuvar Adam Dalberg je dobio srebrnu, a njegov danski kolega Jepe Foldager bronzanu, čime je ponovljen scenario sa svetskog finala takmičenja u Lionu.

Nagrada Zlantni Bokis Evrope dobila je ime po kuvaru i osnivaču ovog takmičenja Polu Bokisu. Pobednik dobija i novčanu nagradu od 12.000 evra i otvara mu se put za svetsko takmičenje kuvara koje će se održati 29. i 30. januara iduće godine u Lionu.

Pored trojice iz nordijskih zemalja, još devet kuvara izabrano je za finale u Lionu - iz Islanda, Francuske, Britanije, Švajcarske, Belgije, Madjarske, Finske, Estonije i Holandije.

Za pet sati i 35 minuta svaki kandidat je trebalo da napravi dva jela sa unapred odredjenim glavnim sastojcima - list i rakčići za jelo od ribe i seoske kokoške za jelo od mesa - radeći u boksovima-kuhinjama okrenutim ka publici.

Kandidati se nekad pripremaju i mesecima za ovo takmičcenje, a mnogi od njih rade noću posle radnog vremena ili za vreme odmora. Više zemalja, posebno iz severne Evrope, tražili su sponzore da bi kandidate mogli da oslobode dnevnog posla i omoguće im da se potpuno posvete pripremama za takmičenje.

Sledeće takmičenje za nagradu Zlanti Bokis Evropa biće organizovano u Švedskoj 2014. godine, najavili su organizatori.

Pogledajte još