STOP za mršave manekenke!

Kako piše list "Telegraph", u Izraelu je pre nekoliko dana izglasan zakon po kojem nijedna manekenka ili maneken ne mogu da se pojave u reklamama ako je njihov indeks telesne težine (BMI) manji od 18,5.

A da ne bi bilo nikakvih nedoumica, modeli će na svako snimanje morati da donesu  lekarsku potvrdu da nisu pothranjeni prema standardima Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i ona ne sme da bude starija od tri meseca.

Ova odluka važi za sve vrste reklama koji se budu pojavljivale na izraelskom tržištu, što znači da će strane reklame morati da se prilagode, odnosno, na svakoj slici ili video snimku će morati da jasno vidljivim slovima piše da modeli nisu digitalno obrađeni. Ovaj zakon se jedino neće primjenjivati na inostrane publikacije koje se prodaju u Izraelu.

"Ovim smo želeli da razbijemo iluziju da su modeli koje vidimo stvarni", izjavio je pravnik Liad Gil-Har.

Cilj ovakve mere je da se podstakne promovisanje zdravih modela u lokalnom oglašavanju i da se podigne svest ljudi o učestalosti digitalnih trikova koje transformiršu ženu do iluzionarnih silueta.

Sa druge strane, kritičari ovog zakona u Izraelu ističu da nisu sigurni koliko će ova mera uspeti da postigne ono što se želi jer su mladima i dalje dostupna strana izdanja kao i televizijski programi.

Pogledajte još