Za bolji imunitet

Celer

Celer je jedna od najboljih sredstava protiv tegoba izazvane smenom godišnjih doba, biljka deluje umirujuće na nervni sistem, podstiče rad žlezda, poboljšava apetit i krvnu sliku, povoljno utiče na koncentraciju.

Sitno iseckati šaku celerovog korena, staviti u lonac i preliti litrom vode. Kuvati 10-15 minuta, procediti i piti 2-3 šolje napitka dnevno.

Šipak

Preparati od šipka otklanjaju umor, malaksalost i bezvoljnost. Šipak je jedan od najbogatijih izvora vitamina C, a sadrži i veliku količinu vitamina A, B i K. Osim ploda, jestivi su i listovi i latice šipka od kojih može da se napravi lagani čaj, posebno preporučljiv za eliminaciju otrovnih sastojaka putem mokraćnog sistema.

Kašiku listova i latica preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti da odstoji nekoliko minuta, procediti, zasladiti po želji i popiti napitak.

Kopriva

Najbolje je uzimati svež sok od koprive jer će se na taj način iskoristiti najviše lekovitih sastojaka ove biljke. Osim što poboljšava psihofizičko stanje, ovaj napitak pospešuje detoksikaciju.

Usitnjene listove staviti u hladnu vodu i ostaviti da odstoje 12 sati. Procediti i piti po čašu soka zaslađenog medom ujutru i popodne.

Pomorandža
Osećaj slabosti u proleće može da bude i posledica nedostatka C, a odlično sredstvo za vraćanje energije jeste i čaša svežeg soka od pomorandže u koju je dodata kafena kašičica meda. Ovaj kiselkasti ukus probudiće organizam za tili čas.

Šargarepa i jabuka

Šargarepa daje energiju, otklanja umor, a u kombinaciji sa jabukom deluje kao snažan antioksidant i čistač organizma.

U sokovniku pripremiti po 1 dl soka od šargarepe i jebuke, tako isceđenom soku dadati sok od narandže.

izvor: zdravlje-bilje.com

Pogledajte još