Izgradnja sistema za navodnjavanje

BEOGRAD, 22. marta 2012. (Beta) - Vlada Srbije je u četvrtak počela projekat za izgradnju sistema za navodnjavanje da bi Srbija kroz četiri godine imala 1,1 miliona hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta koje se navodnjava.

Ugovor o prvoj fazi tog projekta vrednosti 993 miliona dinara, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Srbije Dušan Petrović potpisao je u Vladi Srbije sa javnim preduzećima Vode Vojvodine, Beogradvode i Srbijavode.

Petrović je istakao da je to prvi korak da se višestruko poveća površina navodnjavanog poljoprivrednog zemljišta kojeg sada ima manje od 200.000 hektara.

Prema njegovim rečima, budžetom za ovu godinu za investicije u navodnjavanje predvidjeno je pet milijardi dinara, od čega su tri milijarde za čišćenje kanalske mreže.

Uz kanalsku mrežu, kako je naglasio Petrović, nalazi se 130.000 hektara obradivog zemljišta. Preostale dve milijarde, rekao je Petrović, biće upotrebljene za izgradnju nove mreže kanala za navodnavanje.

Posle završetka prve faze, za koju je danas potpisan ugovor, biće očišćeni kanali koji navodnjavaju oko 63.000 hektara zemljišta.

Pogledajte još