Plakati protiv rehabilitacije Draže Mihailovića

NOVI SAD, 23. marta 2012. (Beta) - "Nacistički sluga ratni zločinac, Draža Mihailović - sramota Srbije", piše na plakatu sa preškrabanom fotografijom Mihailovića.

"Četnici su ubijali borce za slobodu i klali nedužne ljude. Istinu ne možete falsifikovati", navodi se na plakatima, koji su izlepljeni po celom gradu.

Za ovaj postupak pred sudom vlada veliko interesovanje hrvatskih medija i sudnica je puna njihovih reportera. Ispred ima mnogo hrvatskih kamermana i tv ekipa.

"Antifašisti širom Srbije preduzeće akcije protiv ovakve bruke i sramote. Država je pro-fašistička ali ljudi nisu. Nema predaje!", navodi se na internetskom sajtu Antifašističke akcije (www.afrans.org).

Ta organizacija je navela da su četnici Draže Mihailovića i takozvana Jugoslovenska vojska u otadžbini imale za cilj da oružanom akcijom i terorom u saradnji s okupatorom podrže okupaciju i uguše oružani ustanak i oslobodilačku borbu srpskog i ostalih naroda Jugoslavije.

Ispred Viseg suda u Beogradu gde se vodi postupak rehabilitacije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića okupilo se nekoliko desetina gradjana koji protestuju zbog moguće rehabilitacije.

Medju protivnicima rehabilitacije su članice nevladine organizacije "Žene u crnom" i podmladak Nove komunističke partije Jugoslavije koji nose transparente na kojima piše "Draža - zlikovac" i na kojima su ispisana mesta i broj ubijenih tokom Drugog svetskog rata.

Pogledajte još