Austrija najveći investitor u Srbiji

BEOGRAD, 23. marta 2012. (Beta) - Austrija je na prvom mestu medju stranim investitorima u privredu Srbije sa 3,1 milijarde dolara, koliko je ukupno investirano od 2000. do 2010.godine, objavila je u petak Privredna komora Srbije (PKS)

Kako se ističe, o interesu austrijske strane da saradjuje sa srpskom privredom govori i prisustvo oko 400 predstavništava austrijskih firmi u Srbiji.

Na tržištu Srbije radi desetak najznačajnijih austrijskih banaka i osugiravajućih kompanija, telekomunikaciona kompanija Telekom Austrije, čija je investicija u mobilnu telegoniju najveća "greenfild" investicija, naftna kompanija OMV, kao i mnoge druge velike kompanije kao što su Henkel, Rauh, Knauf.

Austrijske kompanije najavile su nove investicije u Srbiji, medju kojima je Svarovski. Proizvodjač kablova SMF koji planira da otvori treću fabriku. najavljeno je i izgradnja nekoliko hotela, austrjkse kompoanije grade puteve i mostove u Srbiji, a investitori izrazili su interesovanje i za kupovinu šećerana u Crvenki, Žablju i Senti.

Pogledajte još