EU: plava karta za stručnjake

BON, 25. septembar 2008. (FoNet) - Evropa nema dovoljno stručnjaka i zato su ministri unutrašnjih poslova EU, kako bi olakšali doseljavanje kvalifikovanih stranaca iz celog sveta u Uniju, odlučili da uvedu "plavu kartu", čiji bi vlasnici imali ista radna i socijalna prava kao i ostali građani EU.

Zemlje članice EU ubuduće bi trebalo same da odlučuju da li će otvoriti svoje granice za inženjere i kompjuterske stručnjake iz inostranstva. Odlučivaće o tome ko je dobro došao i koliko useljenika sme doći u zemlju, preneo je Radio Dojče vele.

Francuska, aktuelna predsedavajuća EU, želi da do kraja godine na snagu stupi "evropska plava karta" koja će Evropu učiniti atraktivnijom za kvalifikovanu radnu snagu iz tzv.
trećih zemalja.

Predlog zakona koji se nalazi na stolu ministara unutrašnjih poslova EU označen je kao "visokokvalifikovana radna snaga". U njemu se traži da osobe koje podnesu zahtev za "evropsku plavu kartu", imaju završen fakultet ili dokaz da su radile najmanje pet godina u određenoj branši, što bi trebalo da omogući nesmetan dolazak kompjuterskih stručnjaka koji nemaju stručnu spremu.

Kao visokokvalifikovana radna snaga biće označeni samo oni radnici čija je plata jedan i po put veća od prosečne plate u pojedinoj zemlji EU. U Nemačkoj bi to značilo 42.000 godišnje. Osim toga, Nemačka može sama da odredi najveći iznos primanja i donese odluku da najniža godišnja primanja budu 63.000 evra, što bi od naredne godine važilo za stručnu radnu snagu iz inostranstva.

"Plava karta" bi trebalo da učini Evropu atraktivnijom za stručnu radnu snagu iz inostranstva koja sada odlazi u SAD, Kanadu ili Australiju.

Preduslov za dodelu "plave karte" je u svakom slučaju ponuda za konkretno radno mesto. Vlasnik "Plave karte" u neku drugu evropsku zemlju može otići tek posle dve godine provedene u jednoj od zemalja članica EU i to pod uslovom da je u toj zemlji dobio radno mesto i ukoliko je s tim saglasna ta zemlja.

Vlasnik "Plave karte" nesmetano bi se mogao kretati unutar EU, a dolazak ostatka porodice bio bi dosta lakši nego ostalim doseljenicima. Vlasnici "Plave karte" imali bi ista radna i socijalna prava kao i ostali građani EU.

Pogledajte još