SMS pod kožu

Vibracije će se osećati prema određenom obrascu, u zavisnosti od toga ko zove i da li je u pitanju poziv ili poruka.

Globalno poznata finska kompanija patentirala je tetovažu od feromagnetnog materijala. Takav materijal može da detektuje magnetno polje i, povezan s mobilnim uređajem, emituje vibracije.

Tetovaža bi mogla da se koristi na dva načina.

Prvi podrazumeva klasično tetoviranje, samo bi boja koja se unosi bila specifična. Korisnik bira crtež ili šaru, a nakon tetoviranja boja se magnetiše.

Drugi način nije invazivan jer podrazumeva pravljenje tetovaže od materijala koji se lepi na kožu, a koji će biti povezan s telefonom. Takva „tetovaža” može i da se oguli s tela ukoliko više ne želite da je koristite.

"Nokia” je zahtev za patentiranje podnela u SAD.

Ovo nije prvi neobičan projekat koji pokazuje da je tehnika zašla u sve sfere života.

(old_image)

Pametan frižider

Južnokorejska kompanija LG radi na haj-tek frižideru koji će moći da kaže šta možemo da jedemo, a šta ne.

Vlasnik treba da unese svoj indeks telesne mase, a frižider predlaže recepte na osnovu podataka, a može i SMS-om da vas obavesti kad nestane određena namirnica. On će se naći na tržištu do kraja godine, po ceni od oko 2.400 evra.

Automobil bez vozača

“Gugl” je patentirao automobil bez vozača, vozilo koje se iz moda vožnje pod ljudskom kontrolom prebacuje u stanje kada samo preuzima kontrolu nad upravljačem.
„Gugl” već nekoliko godina testira čitav vozni park automobila bez vozača koji kombinuju veštačku inteligenciju s mapama „Gugl strit vju“, uz korišćenje video-kamera i čitavog niza senzora.

Telefon s projektorom

Još jedno „čudo budućnosti” dolazi iz Nemačke, gde su naučnici napravili mobilne telefone koji mogu da projektuju sadržaj na bilo koju površinu.

Takav uređaj trenutno je prevelik da bi stao u džep, ali se očekuje da će uskoro postati veličine običnog telefona.

(old_image)

Elektronski papir

Iako trenutno samo elektronski čitači kao što je "kindl" koriste elektronski papir, do sledeće godine njegov razvoj će dostići viši nivo. Krajnja zamisao je potpuna integracija teksta i slike, što bi moglo da dovede do gašenja novina.

Kuda ide ovaj svet? Jesmo li toliki robovi tehničkih dostignuća?

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još