Titlovati emisije na manjinskim jezicima

NOVI SAD, 23. marta 2012. (Beta) - Vojvodjanski sekretar za kulturu i informisanje Milorad Djurić rekao je u petak da bi Radio-televizija Vojvodine trebalo da razmisli o mogućnosti titlovanja programa na jezicima nacionalnih manjina na srpski jezik.

Djurić je na okruglom stolu "Kultura u medijima" u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu ocenio da bi to doprinelo medjusobnoj komunikaciji različitih kultura u Vojvodini.

Prema njegovim rečima, u Vojvodini postoji multikulturalizam, ali on sam po sebi ne znači kvalitet, ukoliko nema komunikacije različitih kultura.

Agneš Ćurčić-Asodi iz Novosadske novinarske škole predstavila je istraživanje programa RTV-a koje je pokazalo da pokrajinski javni medijski servis na zadovoljavajući način pokriva oblast kulture.

Nemanja Čabrić iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN) rekao je da je njihovo istraživanje "Izmedju propisanog i realnog - kultura u pravnom haosu" pokazalo da zakoni kojima treba da se reguliše oblast kulture u Srbiji nisu primenjivi, a odgovarajući podzakonski akti nisu ni doneti.

"Država funkcioniše kao partijska država, u kojoj se kultura ne prepoznaje kao predizborni adut. Kultura se u Srbiji zapravo posmatra kao trošak", kazao je Čabrić.

Pogledajte još