Protokol o kulturnom blagu Hrvatske i Srbije

ZAGREB, 23. marta 2012. (Beta) - Potpisivanje Protokola o vraćanju kulturnih dobara iz Srbije u Hrvatsku jedan je od važnih dogadjaja u odnosima dve zemlje i daje nadu da se i ostala otvorena pitanja mogu rešiti na najbolji mogući način, izjavio je u petak predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Na prijemu u Zagrebu povodom sklapanja Protokola koji su potpisali ministri kulture Srbije i Hrvatske, Josipović je rekao da je time završena važna faza u rešavanju pitanja kulturnog blaga odnetog iz Hrvatske tokom rata.

"Nadam se da je to je jedno od otvorenih pitanja koja ćemo što brže zatvarati i učiniti ono što je zajednička ambicija - doprineti pomirenju i uspostavljanju najboljih mogućnih odnosa u regionu i ostvarivanju naših legitimnih interesa kroz normalno političko delovanje i normalne odnose dve suverene države", rekao je predsednik.

Josipović je pohvalio sve, posebno stručnjake, zbog obavljenog posla i izjavio da očekuje da će i ministarstva unutrašnjih poslova nastaviti da rade na nalaženju ukradenog kulturnog blaga koje nije obuhvaćeno Protokolom.

Josipović je podsetio da je najveći deo kulturnog blaga u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Hrvatskoj i njegovo vraćenje je, kako je rekao, važno i za očuvanje identiteta srpske manjine u toj zemlji.

Ministar kulture Srbije Predrag Marković rekao je da je potpisivanjem protokola stavljena tačka na "i" i rešen problem. Dodao je da je do sada vraćeno oko 23.600 predmeta, dok je 1.065 u Srbiji u postupku restauracije i biće vraćeno "brzinom kojom se obezbedjuju uslovi za to gde će se vraćati".

Pogledajte još