Uskladiti srpsku kulturu sa EU

BEOGRAD, 23. marta 2012. (Beta) - Srbija mora što pre da prihvati pravne standarde Evropske unije (EU) u oblasti kulture i tu predstoji obiman rad, ocenio je u petak predsednik Komisije za saradnju sa UNESKO-m Trivo Indjić.

Na tribini "Kultura izgubljena u zakonima" Indjić je rekao da Srbija u poslednje dve decenije višepartijskog sistema nije uspela da proizvede odgovarajuće moderno zakonodavstvo i kulturnu politiku.

On je rekao da Srbiju očekuje uredjivanje zakona u različitim oblastima kulture, ali je izrazio bojazan da nema dovoljno kvalitetnog kadra koji bi bio u stanju da sprovede te reforme.

"Puno je razloga za nezadovoljstvo statusom kulture i kulturnog života u Srbiji", rekao je Indjić i naveo da je jedna od ključnih prepreka uticaj političkih partija kao autoritarnih organizacija na kulturnu politiku.

Prema njegovim rečima, dosadašnji ministri kulture u Srbiji nisu imali dovoljno široko, a posebno pravno obrazovanje koje je neophodno za vodjenje kreativne kulturne politike uskladjene sa modernim evropskim tendencijama.

Profesor Pravnog fakulteta Branko Rakić rekao je da po prirodi prava sve mora biti regulisano zakonom, pa i kultura. Rakić je rekao da u Srbiji postoji praznina u regulisanju nematerijalnog kulturnog nasledja, a da ta oblast mora biti adekvatno tretirana jer na to obavezuju i medjunarodne konvencije.

Pogledajte još