Međunarodni salon stripa

Nekada je bilo „Pazi Mirko metak!“, pa su se onda nizali junaci generacija „Alan Ford“, „Dilan Dog“, Zagor, „Betmen“, pa sve do „V kao Vendeta“ i „Grad greha“, po kojima su snimljeni filmovi... 

Često smo se družili sa vilama i zmajevima, ali i sa stripovima koji su naročite psihološke samoanalize autora. Savremeni strip još uvek se bavi istorijom, ali ne zapostavlja ni intimne priče autora.

Međunarodni salon Stripa otvoren je 25. septembra i trajaće sve do nedelje, 28. septembra u SKC-u! 

Na izložbi su bili i specijalni strani gosti, među kojima su i Dejvid Lojd, Esad Ribić i Met Holingsvort.
Izloženo je preko 100 radova neafirmisanih autora, a razne stripove možete i da kupite! Po izložbenom prostoru raspoređene su i lutke „odevene“ u stripove. Ideja je da nacrtane stranice stripova mogu da budu motiv na odeći. 

Od zanimljivijih radova izdvajamo rad osmogodišnje Teodore Birmančević koja je nacrtala svoj rođendan. Tortu koja se zapalila, i njene drugarice koje je gase sokom. Teodora je i dobila specijalnu nagradu kao najmlađi učesnik ove godine. 

Tu je i rad Jelene koja je crtala svog jedinog „prijatelja“, avion od papira. Jednog dana ga je izgubila...
Specijalno priznanje za doprinos srpskom stripu dobio je Srećko Jovanović, jedan od osnivača i dugogodišnji urednik Dečijeg lista iz Gornjeg Milanovca. Dobio je najduži i iskren aplauz.

Česte su debate na temu da li je strip zabava ili umetnost. Neki kažu da je prvo umetnost pa zabava, drugi misle da je podjednako i jedno i drugo kao što je to, na primer, i film.

Strip se ipak smatra devetom umetnošću. Delimičan je spoj filma i knjige, jer zahteva i savršeno nacrtane likove, vernu sliku, akciju i emocije koje glavni junaci izražavaju, ali i smislene razgovore, zanimljiv zaplet, radnju... Junaci najčešće svoje emocije pokazuju očima – nekad su velike i okrugle, nekad je to samo jedna crtica ili tačkica – svaki znak obeležava neko osećanje. 

Kako je i žiri primetio najviše ima fantastičnog sadržaja – nestvarnih bića, kreacija iz budućnosti, ali i japanskih mangi. Ima sve više stranih crtača koji učestvuju na salonu stripa u Beogradu, ali i ženskih autora.

Kupujte, gledajte, probajte da crtate, udubite se u radove, uživajte!
Svratite u nedelju, u 20 časova na promociju dugometražnog animiranog filma „Edit i ja“, jednog od naših najpoznatijih strip-autora Alekse Gajića! 

Tekst: Nada Veljković
Fotografije: Marko Risović

Pogledajte još