Silikoni za sirotinju

Pitanje je da li je upravo to ono što je najpotrebnije siromašnima u zemlji koja još nije dobila bitku ni sa ozbiljnim oboljenjima kao što su tuberkuloza i denga groznica, ali u Brazilu mnogi tvrde da jeste, piše Blic.

Njihov argument glasi da plastična hirurgija ne poboljšava samo fizički izgled, već i duševno stanje i samopoštovanje pacijenata, te da se po učinku može uporediti sa psihoterapijom.

Pored toga, u ovoj zemlji plaža i karnevala vlada i pravi kul lepote i obnaženog tela, tako da nije daleko ni shvatanje da lepota nije redak dar, već takoreći prirodno ljudsko pravo, koje ne bi smelo da bude uskraćeno ni manje imućnima.

Glavni apostol ovog uverenja je svetski piznati plastični hirurg Ivo Pitangaj (85), koga nazivaju i “filozofom plastične hirurgije” i među čije klijente su se upisale i slavne ličnosti kao što su Za Za Gabor, Frasoa Miteran i Brižit Bardo.

Mada je sam prebogat, Pitangaj je oduvek imao razumevanja za siromašne, tako da je bio prvi koj je na svojoj klinici otvorio i odeljenje na kom se usluge povoljno, ili potpuno besplatno, nude i onima koji nisu imućni.

Za njegovim primerom povele su se i gotovo sve druge klinike u zemlji, kako privatne tako i državne, tako da sada na svojim sajtovima imaju i ovakvu ponudu.

Interesovanje je ogromno, a liste čekanja su duge, tako da do željene operacije obično protekne par godina, ali pacijenti su ipak prezadovoljni.

U opštem oduševljenju često se zaboravlja da plastične operacije nisu samo “ulepšavanje”, poput odlaska kod frizera i drugih kozmetičkih intervencija, već ipak prave operacije, koje sa sobom nose i uobičajene rizike vezane za ovu vrstu zahvata, zaključuje Blic.

Pogledajte još