Danas je trinaest godina od početka NATO bombardovanja

Predsednik Srbije Boris Tadić će u Aleksincu na Spomen obeležju žrtvama položiti venac.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas položiće cveće na Spomen obeležje "Zašto" na Tašmajdanu, dok će članica Gradskog veća Nataša Milošević položiti venac na grob Milice Rakić, na Batajničkom groblju, devojčice nastradale u NATO bombardovanju.

U bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture...

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. godine nešto pre 20 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Nakon nekoliko neuspešnih diplomatskih pokušaja, kriza je okončana posredničkom misijom finskog predsednika Martija Ahtisarija i bivšeg ruskog premijera Viktora Černomirdina, specijalnog izaslanika tadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina.

Prema srpskim izvorima, od početka bombardovanja kidnapovano je oko 1.500 nealbanaca.

Prema izjavi šefa misije UNHCR-a na Kosovu Hermana Sturvolda oko 200.000 iseljenih sa Kosova i dalje se nalazi van njegovih granica.

Prema dosadašnjem istraživanju FHP, uključujući i poređenje podataka iz više relevantnih izvora kao što su liste udruženja žrtava i vladini izveštaji, nakon povlačenja VJ/MUP Republike Srbije, na Kosovu je, u periodu od 11. juna 1999. do 31. decembra 2000. godine, ubijeno ili nestalo u vezi sa oružanim sukobom 1.108 osoba.

Od tog broja 752 su pripadnici srpske nacionalnosti, 210 Roma, Crnogoraca, Bošnjaka, Goranaca i 146 Albanaca, od kojih se za 45 pouzdano zna da su ubijeni kao saradnici srpskih vlasti, navodi se u saopštenju FHP.

Izvor: Agencije

Pogledajte još