Srbija ima neotkriveno zlato?

Kanadska kompanija procenjuje rezerve zlata na području Bora i Žagubice, a prvi konkretni rezultati biće objavljeni sredinom aprila. Srbija ima potencijal da postane vodeći rudarski centar u jugoistočnoj Evropi, kaže za RTS Džastin van der Torn, direktor istraživanja kompanije "Avala Risorsis".

Kompanija "Avala Risorsis", koja se ranije zvala "Dandi", za zlatom u Srbiji traga već sedam godina. Najznačajnije nalazište je na Crnom vrhu, gde se istražuje na tri lokacije. Procenjeni prosečan sadržaj zlata po toni rude je gotovo 2,5 grama, a u pojedinim ležištima i oko devet grama.

Džastin van der Torn, direktor istraživanja u "Avali Risorsis" rekao je za RTS da je u toku procena rezervi zlata, a da će prve konkretne rezultate objaviti sredinom aprila.

Prema njegovim rečima, "Avala Risorsis" je geološko-istražna kompanija koja je pre svega usresređena na novootkrivena nalazišta zlata u timočkom kraju, u Boru i Žagubici.

"Takođe pružamo istražne usluge još jednoj grupi investitora u blizini Medveđe. Nastavljamo da istražujemo ostali deo ovog područja. Logika je jasna, što više zlata otkrijemo rezerve će biti veće", kaže der Torn.

Direktor istraživanja ističe da će ova godina biti najaktivnija godina u istoriji te kompanije.

"Pred nama je veliki istražni program, koji je, pre svega, lociran u opštini Žagubica, a sastoji se od preko 180.000 metara istražnog bušenja sa budžetom za istraživanje od preko 25 miliona dolara. Naše istražne aktivnosti ubedljivo su najveće u Srbiji, a jedna smo od najaktivnijih istražnih kompanija u svetu", kaže der Torn.

Prema njegovim rečima, Srbija ima potencijal da postane vodeći rudarski centar u jugoistočnoj Evropi.


Govoreći o planovima kompanije i eventualnom otvaranju rudnika, direktor istraživanja kaže da je za rudnik potrebno na stotine miliona dolara investicija, da bi se opravdao takav trošak i da bi se obezbedila sredstva uložena u izgradnju.

"Mi moramo da povećamo sigurnost u sadržaj zlata i tonažu. Za taj posao su potrebna i dodatna bušenja na postojećim istražnim prostorima", objašnjava der Torn.

Zajedno sa studijom izvodljivosti za to treba još najmanje dve do tri godine.

Pogledajte još