Pogoršan položaj Srba na Kosovu

PRIŠTINA, 26. marta 2012. (Beta) - Nevladina organizacija Omladinski centar Gračanica ocenila je u ponedeljak da su razgovori predstavnika Kosova i Srbije o tehničkim pitanjima samo pogoršali položaj Srba na Kosovu.

U saopštenju koje je dostavljeno medijima navodi se da su informacije o razgovorima sada prisutnije u javnosti, ali da kvalitet tih informacija nije na zavidnom nivou.

"Većina učesnika ocenjuje da proces dijaloga nije dovoljno transparentan, da mediji obaveštavaju jedino o protokolarnim aspektima, a ne i o suštinskim, kao i da oprečne izjave šefova pregovaračkih timova Edite Tahiri i Borislava Stefanovića izazivaju konfuziju i iritiraju i srpsku, ali i albansku javnost", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da mladi Srbi sa Kosova ukazuju na pad poverenja prema pregovaračima u odnosu na početni period (februar-jun 2011. godine) kada su smatrali da je dijalog neophodno i pozitivno rešenje kroz koji se mogu rešavati takozvani "tehnički" problemi, odnosno doprineti unapredjenju kvaliteta života srpske zajednice na Kosovu.

"Stefanoviću i Editi Tahiri zameraju što nisu prisutni u lokalnim sredinama, odnosno da nisu dovoljno informisani o stvarnim problemima i potrebama zajednice, posebno mladih i pozivaju ih da ih posete, kako bi lično doživeli ona pitanja oko kojih treba da se vode pregovori u budućnosti", navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je medjunarodna zajednica pristrasna prema jednoj - albanskoj strani i da su pritisci na Vladu Srbije nepravični.

~KIS_zavrsetak~

20120326_66_1_1

Pogledajte još