Bivši šef MMF-a ove nedelje pred dva suda

LIL, 26. marta 2012. (Beta-AFP) - Bivšeg šefa Medjunarodnog monternog fonda Dominika Stroš-Kana u sredu čekaju dva ročišta, jedno u Francuskoj, u okviru istrage o organizovanoj prostituciji i jedno sa druge strane okeana u SAD po civilnoj tužbi za silovanje sobarice njujorškog hotela.

U Lilu, u severnoj Francuskoj Stros-Kan je pre mesec dana proveo dva dana u pritvoru zbog sumnje da je uključen u organizovanju sedeljki sa prostitutkama u elitnim hotelima u Francuskoj, Belgiji i SAD i zakazano mu je ročište za sredu.

U Njujorku će se pred vrhovnim sudom u Bronksu održati prvo saslušanje u civilnoj tužbi za silovanje sobarice Nafisatu Dialo, optužbe koje su u krivičnoj tužbi prošlog jula odbačene.

Sudija Daglas MakKeon predsedavaće saslušanju u Bronksu gde advokati Stros-Kana imaju argument da on ne može biti gonjen po civilnoj tužbi jer je u trenutku kada se delo navodno dogodilo imao totalni diplomatski imunitet ka direktor MMF-a.

Ni Stros-Kan ni Nafisatu Dialo neće biti prisutni na tom ročištu.

Sudija MakKeon rekao je da će advokatima obe strane dati šansu da iznesu svoje argumente, postavljaće im pitanja i doneće u narednih nekoliko nedelja odluku u pisanoj formi. Ako se odluči da Stros-Kan ne može biti civilno gonjen to će biti kraj tog slučaja.

Pogledajte još