Zlatna svadba u Boru

BOR, 29. septembar 2008. - Povodom republičke akcije Za sunčanu jesen života, posvećene starim i iznemoglim osobama u Srbiji, u Boru će po sedmi put sredinom oktobra biti održana manisfestacija Zlatna svadba.

Moto manifesdtacije je Zdrav brak, zdrava porodica, zdravo društvo.

Tim poovodom u prostorijama Kluba za stara lica biće održan susret slavljenika, koji su pre 50 godina u Boru sklopili građanski brak. U Muzeju rudarstva i metalurgije priprema se izložba starih svadbenih fotografija, dokumenata i faksimila. Za ovu manifestaciju već se prijavilo blizu 60 bračnih parova.

Sredinom prošlog veka u borski rudnik dolazilo se samo po kazni, ili nakratko, najviše godinu dana. Ali, kako je vreme odmicalo, rudarska kolonija poprimala je obrise velikog grada. Uglavnom su svi ostajali, jer su zasnivali porodice, kaže Siniša Kostić, predsednik Gerontološkog društva i jedan od slavljenika, koji će sa suprugom Anđelom, profesorom francuskog jeziika u penziji, proslaviti zlatnu svadbu.

- Cilj nam je da sadašnjim mladim bračnim parovima pokažemo da je u braku potrebno mnogo ljubavi i tolerancije. Najvažnije je imati zdrav brak, a time će biti zdrava i porodica i društvo. Do ovoga nam je stalo jer je sada u Srbiji svaki peti brak u krizi, a u borskoj opštini svaki drugi brak je razveden - kaže Kostić.

Organizatori su Centar za socijalni rad, Gerontološko društvo i Skupština opština Bor.

Jon Mirt

Pogledajte još