Za 10 godina 810 miliona dolara od SAD

NOVI SAD, 26. marta 2012. (Beta) - Vlada Sjedinjenih Američkih Država je u proteklih 10 godina u Srbiju uložila 810 miliona dolara, izjavila je u ponedeljak u Novom Sadu ambasadorka Meri Vorlik.

Američka ambasadorka je na svečanosti povodom obeležavanja 10. godišnjice rada Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) u Srbiji kazala da je od te sume više od 660 miliona dolara bilo usmereno preko USAID-a.

Vorlik je dodala da je novac usmeravan na revitalizaciju zajednice, jačanje ekonomije, reformu sudstva, vladinih institucija, medija i udrzuzenja gradjana.

Direktorka Misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric kazala je da je ta organizacija pomogla izdavanje prve municipalne obveznice grada Novog Sada, što je bila prva takva obveznica u Srbiji.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić ocenio je da je saradnja sa USAID-om doprinela da glavni grad Vojvodine danas funkcioniše kao jedna od najbolje organizovanih lokalnih samouprava.

USAID je u novembru 1961. godine osnovao tadašnji američki predsednik Džon Kenedi, s ciljem da agencija pomaže zemljama da se oporave od katastrofa, izbore sa siromaštvom i upuste u demokratske reforme.

Pogledajte još