Sindikalci pod prozorom premijera Poljske

VARSSAVA, 26. marta 2012. (Beta) - Nekoliko stotina radnika iz Gdanjska, u organizaciji sindikata Solidarnost, došlo je u ponedeljak u Varšavu, ispred kancelarije premijera Donalda Tuska na protest zbog planirane penzijske reforme.

Radnici i sindikalni aktivisti iz cele Poljske smenjivaće se u šatorima "penzijskog gradića" ispod prozora premijera do srede, kada će ga Solidarnost preseliti pred Sejm (donji dom) poljskog parlamenta.

Radnici, poljski sindikati, kao i konzervativna opoziciona desnica bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog protestuju zbog plana vlade da se od naredne godine na kraju svakog kvartala za mesec dana produži rok odlaska u penziju.

Do 2020. godine bi se tako došlo da željene starosne granice od 67 godina za muškarce, a 2040. godine bi u istoj životnoj dobi u penziju odlazile i žene.

Solidarnost je uspela da prikupi dva miliona potpisa za zahtev da o penzijskoj reformi odluče Poljaci na referendumu a u sredu će o tom njihovom zahtevu odlučivati parlament.

Ispred šatora Solidarnosti postavljeni su transparenti s porukama "Pomozite vladi, umrite pre vremena" ili "DA referendumu, NE radu do smrti".

Pogledajte još