Boris Tadić primio nagradu Saveta Evrope "Sever-Jug"

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je u Lisabonu primio nagradu Saveta Evrope "Sever-Jug".

"Biti nagrađen u ime Srbije predstavlja počast koju deli ceo moj narod", rekao je Tadić u govoru na uručenju u Senatu portugalskog parlamenta. članstvo u EU.

"Građani Srbije su ti koji su, pre svega, zaslužni za status kandidata. Oni su ti koji su morali da nose teret zahtevnih reformi koje sprovodimo", naveo je Tadić, a prenose elektronski mediji.

Predsednik Srbije Boris Tadić je izrazio nadu da će Srbija do kraja ove godine dobiti datum početka pregovora o članstvu u EU.

Rešavanje problema Kosova od velikog je značaja za stabilnost regiona, rekao je Tadić i istakao da Srbija, iako nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ne želi "zamrznut sukob".

"Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti etničkih albanskih vlasti naše južne pokrajine Kosovo", naveo je predsednik Srbije.

"Ipak, ne želimo zamrznuti sukob. To ne služi ničijim interesima, a najmanje našim. Kao fundamentalni princip, posvećeni smo pronalaženju mirnog, kompromisnog i sveobuhvatnog rešenja problema Kosova. Samo takvo rešenje može da doprinese istinskom pomirenju i trajnom miru među narodima Balkana", rekao je Tadić.

Pogledajte još