Saradnja na izgradnji nove hidroelektrane

BEOGRAD, 27. marta 2012. (Beta) - Elektroprivreda Srbije (EPS) i konzorcijum kanadske kompanije SNC Lavalin i kineske Čajna nuklear pauer inženjering potpisali su u utorak Memorandum o razumevanju za razvoj reverzibilne hidroelektrane "Bistrica", vredne oko 600 miliona evra.

Memorandum su potpisali generalni direktor EPS-a Dragomir Marković, potpredsednik u direkciji za hidroelektrane i elektroenergetski sistem u Lavalinu Fransoa Bakl i zamenik generalnog direktore i finansijski direktor Čajna nuklear pauer inženjering Žang Kibo.

Marković je kazao da će revezibilna hidroelektrana "Bistrica" snage 680 megavata biti značajna podrška stabilnosti rada elektroenergetskog sistema Srbije i razvoju vetroparkova.

"Revezibilne hidroelektrane su zlatne rezerve svakog energetskog sistema. One obezbedjuju energiju kada je najpotrebnija, u vreme najveće potrošnje i kada je najskuplja", istakao je Marković.

Marković je kazao da će konzoricijum kanadske i kineske kompanije finansirati i graditi elektranu, uz učešće srpskih preduzeća, a odluka o tome da li će konzoricijum imati udeo u vlasništvu elektrane biće doneta kasnije.

Najveći deo same gradnje hidroelektrane, istakao je Marković, obavljaće srpske gradjevinske firme.

Pogledajte još