Sporazum Železnica Srbije i Rusije

MOSKVA, 27. marta 2012. (Beta) - Generalni direktor Železnice Srbije Milovan Marković i predsednik Ruskih železničkih puteva Vladimir Jakunjin potpisali su u utorak u Moskvi generalni sporazum o realizaciji železničkih projekata u Srbiji.

Taj sporaazum, koji je u okviru ruskog drzavnog kredita Srbiji, predvidja izgradnju nove električne pruge sa jednim kolosekom izmedju Valjeva i Loznice duge 68 kilometara, izgradnju i elektrifikaciju drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo od 16 kilometara i rekonstrukciju srpskog dela pruge Beograd-Bar dugog oko 200 kilometara.

Dokumentom srpske i ruske železnice predvidja se i rekonstrukcija šest deonica koridora 10 kroz Srbiju, dužine 111 kilometara.

Nakon potpisivanja dokumenta, Jakunjin je novinarima rekao da projekat treba da bude realizovan u okviru ruskog kredita od 800 miliona dolara i uz učešće Srbije od 15 odsto, odnosno 120 miliona dolara.

Prema njegovim rečima, Ruski železnički putevi su iz svog budžeta već izdvojili osam miliona dolara Srbiji, kako bi napravila projekte za realizaciju i rekonstrukciju.

Pogledajte još