"Anonimusi" ruše internet?

Da li čekamo "Operaciju Pomračenje" (Operation Global Blackout), koja je na forumima na mreži pokrenula brojne rasprave o tome da li je i kako to moguće izvesti.
Akcije "Anonimusa" uperene su, kako ističu hakeri, protiv cenzure na internetu i svega što predstavlja krupni kapital.

Hakerska grupa koja je od formiranja, 2008. godine, onesposobila brojne sajtove, tvrdi da će blokirati sistem imena domena (DNS).

Britanski stručnjak i profesor Alan Vudvord kaže za Bi-Bi-Si da će, ako uspeju, "Anonimusi" oboriti "telefonski imenik čitavog interneta", koji veb-adrese pretvara u ono što internet zapravo koristi, tzv. internet protokol, i tako internet učiniti beskorisnim, prenosi RTS.

Poznavaoci mreže smatraju da je to moguće izvesti ako bi se na najvišem nivou DNS-a izveo napad u kojem se internet server preplavi sa toliko zahteva da više nije u stanju da odgovori na legitimne zahteve, što bi se zatim prenelo na celu mrežu.

Recimo, hakeri bi tuđe kompjutere, uz pomoć virusa, pretvorili u "robote za slanje zahteva", čega vlasnici računara ne moraju ni da budu svesni.

Ista tehnika korišćena je krajem februara kada je sprečen pristup stranici Interpola, što je samo jedna od mnogih organizacija koje su bile žrtve hakera proteklih godina.

(28.3. 2012.)

Pogledajte još