Uredba o suspenziji izvršenja protivustavna

BEOGRAD, 28. marta 2012. (Beta) - Društvo sudija Srbije ocenilo je u sredu da je uredba kojom je Vlada Srbije suspendovala izvršenje pravnosnažnih i izvršnih sudskih odluka kojima je društvenim preduzećima naloženo da isplate radnicima potraživanja iz radnih odnosa, protivustavni akt.

Društvo sudija navodi da je Vlada 22. marta donela Uredbu kojom je propisala "način i rok evidentiranja dospelih neizmirenih obaveza društvenih preduzeća po izvršnim presudama za potraživanja iz radnih odnosa" čime je, "na neodredjeno vreme", suspendovala izvršenja pravnosnažnih i izvršnih sudskih odluka.

"Ovom Uredom krše se ustavna prava radnika privatizovanih društvenih preduzeća na rad, na zdravstveno i socijalno osiguranje i na pravično sudjenje, koja su osnovna ljudska prava garantovana Ustavom i opšteprihvaćenim medjunarodnim pravilima", navodi društvo.

Po oceni tog strukovnog udruženja, Uredbom se onemogućava funkcionisanje Srbije kao pravne države, koja treba da počiva na podeli vlasti izmedju zakonodavne, izvršne i sudske i na nezavisnosti sudske vlasti.

Društvo sudija Srbije ukazuje da i Sud u Strazburu proglašava da je neizvršavanje pravnosnažnih i izvršnih sudskih odluka donetih u korist radnika "dobro ustanovljena sudska praksa", zbog čega je u takvim slučajevima predlagao zaključenje poravnanja.

Pogledajte još