Zaposleni u rehabilitacionim centrima najavili proteste

BEOGRAD, 28. marta 2012. (Beta) - Sindikati zaposlenih u centrima i specijalnim bolnicama za rehabilitaciju zatražili su u sredu ukidanje uredbe Vlade Srbije kojom se pacijenti koji sami plaćaju oporavak smatraju turistima, što znači i povećanje cena u tim centrima.

Sindikati su zatražili da uredba o uslovima za pružanje zdravstvene ustanove bude ukinuta, kao i ostavku državnog sekretara za turizam Gorana Petkovića.

Doktor Aleksandar Jokić iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Banja Koviljača" kazao je da će se zbog uredbe takve zdravstvene ustanove naći u dubokoj krizi i da su ugroženi i pacijenti i zaposleni.

"Pacijenti koji dolaze na rehablitaciju o svom trošku smatraju se turistima i za njih mora da se obezbedi posebna zgrada, kao i hrana i piće. To povlači veći porez i lečenje će biti znatno skuplje, dok 2.000 ljudi može izgubiti posao", rekao je Jokić.

On je naglasio da se može desiti da bračni parovi i roditelji i deca moraju da budu u odvojenim zgradama ili da pacijent koji želi da produži lečenje o svom trošku mora da bude prebačen u drugu zgradu.

"Uredba se odnosi samo na specijalne bolnice koje su vlasništvo Ministarstva zdravlja, dok privatne bolnice ne moraju da je poštuju, što je u startu diskriminacija", kazao je Jokić.

On je naglasio da pacijenti koji se leče o svom trošku imaju otvoren karton i istoriju bolesti i "ne treba da se smatraju turistima".

Pogledajte još