Broj žrtava iz Kravice uvećan deset puta

HAG, 28. marta 2012. (Beta) - Optuženi bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić tvrdio je u sredu pred Medjunarodnim tribunalom u Hagu koji mu sudi za genocid u Srebrenici, da je broj muslimanskih žrtava ubijenih u selu Kravica jula 1995. u optužnici "deset puta uvećan".

Po optužnici koja Karadžića tereti za ubistvo oko 7.000 muslimanskih zarobljenika u danima pošto je Vojska RS (VRS) zauzela Srebrenicu, 11. jula 1995, snage bosanskih Srba su dva dana kasnije u skladištu seoske zadruge u Kravici ubile 1.000 Muslimana.

Tokom unakrsnog ispitivanja istražitellja Tužilaštva Tribunala Dušana Janca, Karadžić je rekao da odbrana ima informaciju da je "u Kravici bilo samo 150 zarobljenika" i da je "deset puta uvećan broj" ubijenih.

Prema rečima optuženog koji se brani sam, u Kravici "nije bilo planirane i pripremljene egzekucije", već je ubijanje bilo izazvano incidentom u kojem je jedan zarobljeni Musliman oteo pušku od stražara i ubio jednog srpskog policajca.

Svedok je potvrdio da je ubijanje zarobljenika u skladištu u Kravici počelo posle tog incidenta.

Karadžićevu više puta ponovljenu tvrdnju da su u masovne grobnice, zajedno sa žrtvama iz Srebrenice, bili pokopani i muslimanski borci stradali tokom borbi oko Srebrenice, ali i u ranijim ratnim godinama, slovenački policajac Janc je odbacio.

Na Karadžićevu sugestiju da je bio sproveden zakonit postupak "asanacije", odnosno prikupljanja i sahranjivanja tela ubijenih na bojištu, svedok je uzvratio da "asanacije nije bilo". Naglasio je da bi u tom poslu moralo učestvovati mnogo ljudi, a da prikupljanje i sahranjivanje tela boraca nije, tokom istrage, pomenuo nijedan svedok.

Pogledajte još