Lek za mršavljenje i protiv pušenja

U toku je dramatično, veliko testiranje pilule za koju farmaceuti i lekari tvrde da će, ne samo pomoći ljudima da se otresu viška kilograma već i da najmanje dve godine zadrže vitku liniju uz normalnu ishranu, i, što je najvažnije - prekinu zavisnost od nikotina.

Impresivni rezultati istraživanja delovanja leka po imenu ACOMPLIA na više od 3.000 preterano gojaznih osoba predstavljeni su na jednom medicinskom skupu koji je organizovala francuska farmaceutska firma "Sanofi-Aventis".

Lekari su istraživanja nazvali "uzbudljivim sa senzacionalnim rezultatom" a kompanija, koja je finansirala istraživanje, uverena je da će lek imati značaj ravan najboljim medikamentima, statinima, za snižavanje holesterola.

U istraživanju obavljenom na 3.040 osoba obolelih od obesitasa u SAD i Kanadi, pacijenti kojima je davano više od dve doze izgubili su više od pet odsto od početne težine dok je trećina od njih izgubila više od 10 odsto težine.

"Oni su izgubili gotovo devet kilograma i uspeli su da održe taj nivo za razliku od pacijenata koji su primalim placebo i jedva da su simbolično smanjili težinu" - saopštio je na godišnjem skupu Američkog kardiološkog društva dr Havijer Pi-Sunjer s njujorškog Univerziteta Kolumbija.

Osobe koje su u drugoj godini ispitivanja prestale da uzimaju pilule vrlo brzo su "vratile" ono što su izgubile što ukazuje na obavezu da osobe koje počnu lečenje moraju da koriste lek sve dok žele da zadrže manju telesnu težinu.

Prema najnovijim istraživanjima, dve trećine odraslih Amerikanaca su gojazni ili boluju od obesitasa čime povećavaju rizik da obole od raka ili kardiovaskularnih bolesti, bolesti zglobova i - hrkanja. Oko četvrtine odraslih Amerikanaca puše čime samo povećavaju rizik.

Lekovi koji se sada nalaze na tržištu ili se mogu koristiti kratkotrajno ili  imaju neželjena  dejstva, kao što su stomačne tegobe, što mnoge potencijalne korisnike odvraća od njihove upotrebe..

Proizvođači ACOMPLIA ubrzano rade na eliminaciji ovih neželjenih dejstava jer je ipak reč o porvom leku protiv gojaznosti koji blokira "centre zadovoljstva" u mozgu i direktno utiče na uživanje u hrani i pušenju što, opet, izaziva neumerenost u jelu i zavisnost od "dobrog zalogaja" i cigarete.

Istraživanje je obuhvatilo osobe koje su ili bile predebele ili "umereno gojazne" ali i patile od kardiovaskularnih tegoba, imale nizak nivo "dobrog " a visok "lošeg" holesterola, povišen krvni pritisak ili nivo šećera u krvi.

Testiranim pacijentima savetovano je da za 600 smanje dnevnu količinu kalorija koje unose s hranom uz uzimanje između 5 i 20 miligrama dnevne doze ACOMPLIA ili lažnih pilula. Ni lekari ni pacijenti nisu znali šta uzimaju.

Posle godinu dana, pacijenti koji su uzimali visoku dozu leka gubili su po devet kilograma što je istovetan rezultat istraživanja učinjenog sredinom prošle godine.

Istraživači su najavili nova istraživanja kako bi se produžilo dejstvo leka i omogućilo da se gubitak od devet kilograma u ostvaren u sadašnjem sedmomesečnom roku nastavi na "duže staze". 

Na kraju dvogodišnje terapije, pacijenti koji su uzimali najviše doze leka gubili su između pet i 10 odsto težine, u njih 62.5 odsto obim struka je smanjen za gotovo osam santimetara, nivo "dobrog" holesterola je povećan za 24.5 odsto, zabeleženo je i poboljšanje situacije sa trigliceridima. 

NJUJORK, 30. septembar 2008. (FoNet)

Pogledajte još