Film o Kameronovoj ekspediciji možda krajem godine

LOS ANDJELES, 28. marta 2012. (Beta-AP) - Američki režiser Džejms Kameron biće u glavnoj ulozi u svojoj sledećoj filmskoj avanturi, o svom putovanju podmornicom do najdublje tačke na planeti.

Kameron je rekao da planira da o svojoj ekspediciji za kanal Nešenel džiografik napravi televizijski specijal i dokumentarni film u 3D tehnici.

Film bi mogao da bude završen krajem ove ili početkom sledeće godine, rekao je Kameron u telefonskom intervjuu agenciji AP.

Kameron se u specijalno konstruisanoj podmornici, nazvanoj "Dipsi čelendžer", spustio do dna Marijanske brazde, na dubini od skoro 11 kilometara, kod ostrva Gvam u Tihom okeanu.

Put do dna je trajao dva sata, zatim je tri sata proveo istražujući i snimajući okeansko dno pre nego što se za 70 minuta vratio na površinu.

Dokumentarac će uključiti i rekonstruisane scene prvog spuštanja do dna Marijanske brazde, koje su 1960. godine izveli poručnik američke vojske Don Volš i švajskarski okeanograf Žak Pikar.

Kameron je rekao da je nemoguće utvrditi da li se on spustio dublje od svojih prethodnika, zbog nepreciznih podataka koji su zabeleženi tokom ta dva spuštanja u okeanske dubine.

Pogledajte još