Portreti danas za sutra

Vuk Karadžić, Radoje Domanović, Branko Miljković, Maja Škaljac-Stanošević, Zorica Đermanov, Mirjana Ristić, Milutin Dedić, Teo Conkić, Dragan Kljajić... Ko se još prepozna, neka se dopiše.

Izložba portreta rađenih neobičnom i inovativnom, interesantnom i autentičnom, zahtevnom i intrigantnom, kompleksnom, ali i zahvalnom tehnikom, uz maksimalno primerenu upotrebu ovog "crtačkog materijala", ali i ležerno, neopterećeno - "Letraset" (slova, brojevi, znakovi, raster, simboli...) na paus papiru (s minimalnim intervencijama), nsi naziv "Portreti danas za sutra". Otvorena je u utorak, 30. septembra, u Maloj Galeriji "Miljković", u biblioteci "Vuk Karadžić“, a traje do 10. oktobra.

Izložba nije mogla biti postavljena na boljem - adekvatnijem mestu. Hram kulture, sastavljen od literature - reči - slova - znakova koji iskazuju i uobličavaju misli i osećanja u delo sabrano u knjige, knjige i knjige... Isto to izvela je Ivana, samo u malo (u ovom slučaju, baš malo) drugačijem mediju. Portreti poznatih, ali i prijatelja, pa čak i slučajnih poznanika, nacrtani slovima, pa 'ajde nek neko opiše neki lik u knjizi likovnim elementima (možda novi izazov, i možda ga se neko i prihvati). U svakom slučaju, kako smo na prošloj izložbi u "Singidunumu", "Slučaju bliskog susreta", lepo rekli - zaista neobična ideja, realizovana znalački, ali ipak s neopterećujućom lakoćom. Tehnika recikliranja "crtačkog" materijala, sa svojim prednostima, dražima i gotovo dušom, pretočena - pretvorena u crtež.

A svaki crtež pun karaktera, s predstavom osobe (lika i dela) i ličnosti sa svim njenim osobinama, manama i vrlinama, mada Ivana više insistira na vrlinama, pa čak i na lepoti - naravno, onoj unutrašnjoj. U karakteru su slova, koja igrom graficizma ornamenta, ali i simbolizma negde sakrivenog, daju mogućnost čitanja i iščitavanja karaktera portretisanog, pa sve do psihološke studije koju u ovom slučaju mogu napraviti samo Ivana i portretisana osoba, i to zajedno.

Izložbu je u malom, ali odabranom krugu iskrenih ljubitelja lepih umetnosti i pravih prijatelja, koji su se dobro pomučili da po ovom nekakvom saobraćajnom kolapsu dođu, otvorila Maja Škaljac-Stanošević, istoričar umetnosti, koja je i napisala odličan, nadahnut, ali i edukativan tekst za katalog, i ja vam ga od srca preporučujem.

Umetnica je na izložbi u "Singidunumu" obećala da će onaj ko se prepozna dobiti crtež, ali tek kad se izložba završi. Pomalo se nadam da će to pravilo primeniti i ovog puta. I, nestrpljiv sam da kažem: "Ivana, ja sam se prepoznao!"  

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još