Bilbao u gostima Šalkeu, Hanvoer u Madridu

U ostalim mečevima, snage će odmeriti predstavnik Ukrajine Metalist iz Harkova i lisabonski Sporting dok će treći klub iz Španije, Valensija protiv holandskog AZ Alkmara pokušati da se plasira u polufinale.

Svi dueli čtvrtine finala biće prvi međusobni susreti ekipa u evropskim takmičenjima.

Atletik Bilbao gostuje kod Šalkea i očekuje se uzbudljiv duel jer su Baskijci u prošloj rundi izbacili Mančester junajted, i pobedili sa 3:2 na Old Trafordu.

Dva tima nisu se do sada sastajala u evropskim klupskim takmičenjima a tim iz Gelzenkirhena ima nešto bolji rezultat u duelu sa timovima iz zemlje svog rivala.

Šalke je igrao 21 put sa španskim timovima i zabeležio sedam pobeda, osam poraza i šest nerešenih dok je Atletik igrao protiv nemačkih klubova šest puta i ima jednu pobedu i nerešen meč uz četiri poraza.

Najbolji strelac Lige Evropa napadač Šalkea Jan Klas Huntelar do sada je postigao devet golova, i čak dva het-trika u poslednje dve utakmice.

Atletik je do sada postigao 18 golova, ali je i primio 13, najviše od svih timova u četvrtfinalu.

Drugi špansko - nemački duel, počeće u Madridu gde će Atletiko Madrid na Vinsente Kalderonu dočekati Hanover.

Timovima će to biti prvi međusobni duel, i dok su madriđani imali bogatu istoriju nastupa u UEFA klupskim takmičenjima, nemački tim tek drugi put se plasirao u evro kupove.

Prethodni put Hanover je učestvovao u Kupu pobednika kupova 1992. kada je u prvoj rundi ispao od Verdera iz Bremena.

Madriđani se uzdaju u Kolumbijca Radamela Falkaoa koji predvodi napad "jorgandžija" i drugi je strelac takmičenja, iza Huntelara, sa šest golova.

On je prošle godine igrajući za osvajača trofeja Porto dao 17 golova što je rekord takmičenja.

(old_image)

Sporting jedini preostali predstavnik Portugala u Ligi Evropa želi da ponovi uspeh Portoa od prošle sezone, a da bi stigli do finala najpre će morati da pobede Metalist iz Harkova.

Gosti iz Ukrajine ove sezone nisu poraženi na gostovanjima u mečevima Liga Evrope, a zabeležili su četiri pobede i jedan nerešeni meč. Uz to Metalist je na tri meča u gostima postigao četiri gola.

Tim iz Harkova je najefikasnija ekipa takmičenja sa 25 golova, a nosioci efikasne igre su brazilci Tajson, Edmar, Marlos i Klejton uz reprezentativca Ukrajine, poreklom iz Srbije, Marka Devića.

Ipak, sporting nije izgubio u poslednjih deset evropskih mečeva na svom terenu.

Pobednik dvomeča će igrati sa boljim iz sureta Ateltik Bilbao - Šalke.

Valensija, treći predstavnik Španije, igraće prvu utakmicu na gostovanju, protiv AZ Alkmara. Španski tim je u prethodnoj rundi izbacio PSV iz Ajndhovena a nikada nije poražen u mečevima sa rivalima iz Holandije.

AZ Alkmar je do sada tri puta igrao u nok-aut fazi sa španskim timovima i jednom je uspeo da izađe kao pobednik. Ekipa iz Alkmara bila je bolja, takođe, u četvrtfinalu Lige UEFA 2004. kada je prošsla Viljareal.

Pobednik tog dvomeča igraće sa boljim iz duela Atletiko Madrid - Hanover.

Sve utakmice su na programu u četvrtak od 21.05.

Finale Lige Evropa igra se 9. maja u Bukureštu.

Beta

Pogledajte još