Italija značajan partner Srbije

BEOGRAD, 29. marta 2012. (Beta) - Italija je drugi po veličini spoljnotrgovinski partner Srbije, a u poslednjih 20 godina bila je uvek na jednom od prva tri mesta kao kupac srpske robe.

Prema podacima Privredne komore Srbije, 2011. godine razmena sa Italijom je premašila tri milijarde dolara i približila se rekordnom nivou iz 2008. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 72,5 odsto što je znatno iznad proseka za EU i ostale najvažnije zemlje-partnere.

Prošle godine ukupna razmena bila je za 21 odsto veća nego 2010. godine i iznosila je 3,1 milijardu dolara. Izvoz iz Srbije bio je 1,3 milijarde dolara, a uvoz iz Italije 1,8 milijardi dolara.

Pream podacima Ministarstva ekonomije, italijanske firme su investirale preko milijardu evra. U Srbiji radi više od 400 italijaskih kompanija koje zapošljavaju više od 20.000 radnika i imaju godišnji obrt od 2,5 milijadi evra.

Najveća italijanska investicija je ulaganje firme FIAT u zajedničko preduzeće sa Vladom Srbije, u Kragujevcu. Na finasijskom tržištu Srbije posluju italijanske banke Inteze Sanpaolo (Intesa), Unikredit (Unicredit) i Findomestik. Poslovanje u Srbiji je najavio je i proizvodjač čelika i metalnih proizvoda Danijeli.

Pogledajte još