Zdravlje iz bundeve

Ponovo je vreme bundeva, ali one nisu samo jeziva dekoracija za Noć veštica, kaže beč ki profesor Hademar Bankhofer, nego igraju veliku ulogu i za naše zdravlje. 

Bundeva podstiče probavu, jača nerve i pritom ima malo kalorija. Osim toga, jedna švedska studija je pokazala da sam miris kuvane bundeve podstiče polnu moć muškarca i žene. 

Bankhofer preporučuje bundevu, jer snižava   nivo holesterola, pomaže da se izleče neki problemi sa kožom i jača disajne puteve, zahvaljujući dragocenim supstancama u voćnom mesu, poput balastnih materija, enzima, karotina, vitamina C i E. 

U zelenim semenkama bundeve nalaze se mnoge interesantne supstance. Još je pre dužeg vremena ustanovljeno koliko je za muškarce važno grickanje semenki bundeve. One mogu da zaustave nastanak dobroćudnog uvećanja prostate, da ga ublaže ili čak spreče, a mogu i da zaustave s tim povezanu naglašenu inkontinenciju. 

Dugo se nije znalo da semenke bundeve donose i ženi veliku korist za zdravlje. Naime, supstance u semenkama bundeve jačaju bešiku i zato mogu da se koriste protiv iritirane bešike i da spreče kasniju pojavu urinarne inkontinencije.

Da bi jedenje semenki bundeve imalo zdravstveni efekat, prema Bankhoferu bi trebalo jesti svakodnevno jednu do dve kašike – to je oko 10 do 15 grama. Najbolje ih jedite ujutru i uveče i dobro ih žvaćite. Kad kupujete bundevu, obratite pažnju da je kora neoštećena i da je bundeva mala, jer male sadrže više biomaterija. 

(Compress)

Pogledajte još